Ga naar de inhoud

Leren zwemmen, een garantie op levenslange waterpret.

Waarom is het belangrijk dat je leert zwemmen? In de eerste plaats omdat het je leven kan redden als je in het water valt. Maar vooral ook omdat het prettig is om in het water te bewegen en omdat het een bijzonder gezonde sport is, voor lichaam én geest.
Leren zwemmen draagt bij tot de motorische ontwikkeling, veiligheid en zelfredzaamheid van elk kind. Zwemmen leer je best door voldoende tijd te nemen. Daarom werken we in verschillende groepen en kan er pas opgeschoven worden nadat de doelstellingen behaald zijn (zie rubriek leerlijnen).

1. Watergewenning (gele groep)

In de eerste plaats moet het kind wennen aan het water. Watergewenning is de basis voor levenslang plezier in, op en rond het water. Wij starten met watergewenning vanaf 4 jaar. Op zaterdag kan dit al vanaf 3 jaar, dit omdat er slechts 1x per week lesgegeven wordt en de lessen ook meer gericht zijn op geen watervrees hebben.

2. Leren overleven en waterveiligheid (oranje groep)

Eens het kind watergewend is, volgt het aanleren van de noodzakelijke vaardigheden in functie van het ‘leren overleven’ en het ‘waterveilig’ zijn. Deze begrippen vind je dan ook terug in de rubriek leerlijnen. Op het einde van het traject beheerst het kind alle zogenaamde ‘aquatische’ basisvaardigheden: het kan zelfstandig te water gaan (en er ook uit komen), drijven (op de buik én op de rug), ritmisch ademen, tot evenwicht komen, stroomlijnen, stuwen met de benen en stuwen met de armen. Het kind loopt nu veel minder risico op een verdrinkingsongeval, maar toezicht blijft noodzakelijk.